U predhodnom tekstu pisao sam vam o kući u Italiji ,,La Villa Farfalla“ koja je svojim izgledom ali i više nego zanimljivim idejnim rešenjem privukla pažnju širom sveta. La Villa Farfalla me je inspirisala da nastavim sa istraživanjem o tome šta nam budućnost donosi kada je reč o gradnji ali i načinu života.

honda-smart-home

U ovom tekstu vas vodim u Kaliforniji (SAD), gde je kompanija Honda na kampusu Univerziteta izgradila pametnu kuću. Njena osnovna namena je da smanji emsiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Istraživanje koje je sprovela kompanija Honda pokazalo je da 44 % svih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte su nastali iz automobila ili stambenih objekata. Prilikom projektovanja kuće uzeta je u obzir potreba neutralizovanja štetnih gasova. Osim toga, kuća proizvodi dovoljno sunčeve energije sa kojom može napajanje kuće ali i električnog automobila. Kuća je površine 180 m² i sastoji se iz: dnevne sobe, kancelarije, dve spavaće sobe, kupatila, bibiloteke, kuhinje, garaže.

HONDA SMART HOME SYSTEM

Hondinu pametnu kuću pokreće  kompanijin kućni sistem za upravljanje energijom (HEMS – home energy management system). HEMS je mozak operacije, smešten je u garaži i prati i optimizuje potrošnju električne energije u celoj mikro-mreži kuće. Sastoji se iz mnostva naprednih senzora koji prate protok, kako svakog elektrona tako i litra vode koji prodju kroz sistem. Zahvaljujući dobroj izolaciji, položaju kuće i sistemu kao što je HEMS, ova kuća troši 75 % manje energije i tri puta manje vode od prosečne kuće u SAD. Prilikom projektovanja kuće, tim je uzeo u obzir lokalne vremenske uslove sa pozicioniranim prozorima ka severu kako bi maksimizirali prirodnu svetlost i ventilaciju, dok su prozori na jugu projektovani da optimizuju grejanje i hlađenje. Sendvič zidovi, hladni metalni krovni materijal i izolovana betonska baza su drugi elementi za koje Honda kaže da doprinose ukupnoj energetskoj efikasnosti kuće.

Selecting the energy display screen in the home's tablet-based control app displays the precise flow of energy in real time.

Prikaz ekrana na kome pratite potrošnju odnosno protok energije u relanom vremenu.

Pored sistema HEMS u kući se nalazi baterija od 10kWh koja koristi iste litijum-jonske ćelije koje ćete naći u Hondinom automobilu Fit EV. Ova baterija skladišti energiju sakupljenu od strane fotonaponskog solarnog sistema od 9,5kW smeštenog na krovu, koja se potom koristi noću (kada je potražnja najveća i kada treba napuniti električna vozila). Inače sa jednim punjenjem Hondin električni auto može da pređe do 48 km.

Punjenje_el_auto_honda

Kuća se gradi od temelja

Betonska ploča za kuću zahteva veliku količinu cementa. Proizvodnja cementa, koji uključuje njegovo grejanje na više od 1.000 stepeni Celzijusa, zahteva veliku potrošnju  energije, dok sama hemijska reakcija proizvodi ugljen-dioksid.
Hondin tim je zamenio skoro pola cementa sa pucolanom, supstancom koja se prirodno javlja u zemlji kao rezultat sleganja vulkanskog pepela. Pošto pucolan ne mora biti zagrevan na istim visokim temperaturama kao cement, njegovo integrisanje u betonsku mešavinu je značilo da je Honda u mogućnosti da smanji emisiju ugljen-dioksida koji se obično pojavljuje prilikom izgradnje objekata.

Grejanje i hlađenje

176_voda_voda_toplotna_pumpa

Princip rada toplotne pumpe

Geotermalna toplotna pumpa obezbeđuje kući grejanje, hlađenje i toplu vodu, i to sve samo sa jednom mašinom. Voda se zagreva u rezervoaru i dostavlja do tuša. Ta voda od tuširanja se potom koristi za zagrevanje hladne gradske vode, smanjujući na taj način energiju potrebnu za grejanje tople vode u kući.

Kada se završi zagrevanja vode, voda iz tuša se upumpava u četiri termalna rezervoara koji se nalaze ispod dvorišta. Toplota iz zemlje zagreva tečnost dalje, pretvarajući je u nešto što tim naziva „Ground Source Fluid“. Ova tečnost se zatim vraća u kuću i upumpava u cevi koje se nalaze u podu, plafonu i krovu radi zagrevanja prostora. Druga mogućnost je da se hladna voda upumpava kroz sistem koji može da hladi kuću u letnjim mesecima.

Osvetljenje i energija

honda_smart_home_us_lighting12_0

LED osvetljenje se koristi u celoj kući kako bi se smanjila potrošnja energije i kao sredstvo za doprinošenje dobrobiti stanara. Honda je radila u saradnji sa Kalifornijskim centrom za tehnologiju osvetljenja kako bi istraživala nove forme kontrole cirkadijalnog osvetljenja. Ovaj način osvetlenja bi trebao da imitira pomeranja u prirodnom osvetljenju tokom dana i noću. Korišćenje svetlo plave boje tokom dana, osvetljenje je dizajnirano da optimizuje budnost i energetičnost. Dok korišćenje one prave ćilibarske nijanse svetlosti stvara opušteniju atmosferu nakon zalaska sunca.

Da li ćemo imate ovakve kuće u skorijoj budućnosti?

Kompanija Honda i istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji i kompanije Pacific Gas and Electric trenutno koriste kuću kao laboratoriju za obavljanje monitoringa novih tehnologija i aplikacija u stanovanju, transportu i energetskom sektoru.

To će omogućiti kompaniji Honda da proceni koliko će održivo biti korišćenje EV baterija u povezivanju domova sa elektromrežom i sa drugim aplikacijama. Ona kaže da pametni HEMS model, koji vraća energiju nazad na glavnu mrežu kada je mikro-mreža kuće preopterećena, ima potencijal da omogući realizaciju električnih vozila u velikom obimu i obnovljivih energetskih sistema kroz poboljšanje ukupne pouzdanosti mreže. Ukoliko želite, nešto više o ovom konceptu Hondine pametne kuće od ljudi koji su je pravili u video snimku koji je na engleskom jeziku: klik

Ispod, na sledećoj slici možete obići kuću. Isprobao sam ovu virtuelnu turu koja je odlično odrađena. Kliknite na ,,full screen“

Miloš Miladinović
Student sam menadžmenta, blogujem od 2009. godine o raznoraznim stvarima, mada mi je inspiracija uglavnom ekonomska, socijalna situacija u mom okruženju. Korisnik Ubuntu operativnog sistema.
Categories: Zanimljivosti