Praznici su nam stigli a uz obilna jela i proslave pravo je vreme  za filmove koji su u duhu Božića i Nove godine.
Jedan od moji omiljenih filmova je ,,Home Alone“ (Sam u kući), dosta akcija i smeha uz odličnu glumačku postavu. Ali u ovom tekstu ja se neću baviti filmom već kućom ili vilom u kojoj je sniman.

sam_u_kući_filmHome Alone (Sam u kući) je  verovatno jedan od najlepših Božićnih filmova ikada snimljenih. Film je snimljenu u  Čikagu, (Lincoln Avenue, Winnetka, Illinois) i glavni deo priče se odvija u prelepoj vili. Površine 394 m2 ima tri sprata, četiri spavaće sobe   kao i “opasnu“ sobu na tavanu u kojoj je Kevin (MakoliKalkin) zbog bezobrazluka spavao. Sagrađena je davne 1920. godine.

Ova vila nije bila slučajno odabrana za snimanje filma. Producent i pisac filma Džon Hjuz (John Hughes) je u svojim tinejdžerskim danima živeo nedaleko od sada čuvene kuće. Džon i Sintija Abendšin  (Cynthia Abendshien) su 1988. kupili vilu  za 875.000 američkih dolara i posle godinu dana kontaktirao ih je Kris Kolumbus (Chris Columbus) reditelj filma. Rekao im je da kuća idealna za snimanje. Dok se snimao “Sam u kući“, oni su oko šest meseci uglavnom boravili u glavnoj spavaćoj sobi, dok su se u preostalom delu prostrane kuće sa 14 prostorija snimale dobro poznate scene ovog prelepog Božićnog filma.

 

Godine 2012. ponovo je prodata za 1.585 million američkih dolara. Prema dnevnom listu ,,Chicago Tribune“ kući je bilo potrebno da se proda godinu dana. Početna cena je bila 2.4 miliona dolara.

Film je imao tri dela od kojih je poslednji snimljen 2002. godine

 

Miloš Miladinović
Student sam menadžmenta, blogujem od 2009. godine o raznoraznim stvarima, mada mi je inspiracija uglavnom ekonomska, socijalna situacija u mom okruženju. Korisnik Ubuntu operativnog sistema.
Categories: Uncategorized