,,Svi naši snovi se mogu ostvariti – ukoliko budemo imali hrabrosti da ih sledimo“ rekao je Volt Dizni jednom prilikom. Tako su pojedinici ili firme učinili da iz crtanih filmova bude preneto bar deo onoga što se nalazi u tom magičnom svetu mašte. Bilo da ste ljubitelji Fred Kremenka, Simpsonovih ili Helo Kiti, ove kuće će vas oduševiti.

Simpsonovi

Porodica Simpson je svima manje – više poznata. Njihove priča je krenula 1989. godine i postala sa preko 500 epizoda, jedna od najboljih animiranih serija ikada.
,,The Simpsons“ je satirična parodija načina života američkog srednjeg staleža, predstavljenog kroz život porodice iz naslova. Bavi se raznim aspektima čovekovog života, baš kao i američkom kulturom, društvom u celini ali i samim fenomenom televizije, a najpoznatija je po samokritičkom humoru.

Kompanija Kaufman je 1997. godine izgradila potpuno identičnu kuću Simpsonovih u gradu Hederson državi Nevada, nedaleko od Las Vegasa. Kuća je bila nagrada na takmičenju poznatom kao „The Simpsons House Give Away.“ (Poklanjamo kuću Simpsona) organizovanom od strane kompanije Pepsi i Fox.
Izgradnja kuće je trajala 48 dana sa površinom od 198 m² cena gradnje je iznosila 120.000 dolara. Ekipa koja je radila na izgradnji kuće, morala je da odgleda 100 epizoda serije ,,The Simpsons“ kako bi što vernije izgradili dom porodice Simpson.

Kuću je osvojila Barbara Hauard iz grada Ričmond, država Kentaki. Dobitnica je izabrala da umesto kuće uzme 75.000 dolara u kešu. Kuća je 2001. godine prodata i sudeći po spoljnom izgledu potpuno renovirana, odnosno izgubila je svoj prvobitni izgled.

 

a96912_simpson2-cartoon-homes-brought-to-life

Kuća u stilu kamenog doba

Porodica Kamenko je poznata i kao ,,Kremenkovi“, je američka animirana televizijska serija u proizvodnji Hana i Barbera produkcije. Kremenkovi su prva animirana serija namenjena odraslima koja se emitovala u udarnim, večernjim terminima. Koncept serije se pokazao kao izuzetno popularan i ubrzo su stvoreni i Džetsonovi (engl. The Jetsons). Serija se originalno prikazivala u Americi početkom šezdesetih godina prošlog veka, a od tada je stekla kultni status u mnogim zemljama sveta.

Serija je imala veliki uticaj na društvo a o tome najbolje govori kuća u stilu porodice Kamenko, ,,Casa de Pedra

,,Casa de Pedra„, ova vrlo zanimljivog izgleda kuća nalazi se u gradu Fafe u državi Portugal. Izgrađena je 1974. godine kao vikendica za odmor i beg od gradske gužve. Svojim izgledom se odlično uklopila u predivno okruženje.
Vlasnik Vitor Rodrigez je zbog učestalih provala i vandalizma, morao je da na kući postavi prozore otporne na metke i ulazna vrata koja su napravljena od čelika.
Iako kuća od spolja odaje utisak ,,drevnog tipa gradnje“, ona sadrži sve ono što čini moderan dom u 21. veku.

kuća_iz_kamenog_doba

Barbi kuća iz snova

Barbika ili Barbi (engl. Barbie) je najprodavanija lutka na svetu. Prvi put se pojavila 1959. godine, kao proizvod kompanije Mattel, Inc. Amerikanka Rut Hendler (Ruth Handler, 1916-2002) smatra se kreatorkom Barbi, čiji je dizajn bio inspirisan nemačkom lutkom poznatijom kao Bild Lilli. Barbi je jedan od najprodavanijih proizvoda u industriji igračaka, skoro pedeset godina.

Džonatan Adler – dizajner enterijera je za Barbin 50-ti rođendan napravila moderan dom, površine 468 m² u jedinstvenom Barbikinom stilu.
Marta 2009. godine kuća je ugledala svetlo dana u stvarnom svetu. Nalazi se ne jednoj od verovatno najlepših lokacija u državi Kaliforniji, gradiću Malibu sa predivni pogledom na okean.

barbi_kuća

Kuća Mini Maus

Mini Maus je prvi put ugledala svetlost dana 1928. godine u prostorijama kompanije ,,SimEx-Iwerks“. Mini Maus se 19. januara 1942. se prvi put pojavila u stripu ,,The Glem“. Njeno puno ime je Minerva Mouse.

U domu Mini Maus dominiraju roze i ljubičasta boja. Nalazila se u ,,Mickey’s Toontown“ (Orland Filadefija) ali je 2011. godine park zatvoren.

mini_mouse_kuća

Kuća ,,Hello Kitty“

Helo Kiti (engl.Hello Kitty) je japanski izmišljeni lik. Delo je dizajnerke Juko Šimizu, a sve u vezi sa njom proizvodi Sanrio. Potpuno ime Helo Kiti je Kiti Vajt (engl. Kitty White). Kuća se nalazi na Tajvanu i potpuno je inspirisana globalno poznatom macom. ,,Dvorac Helo Kiti“ je osmišljen kao prostor za vikend odmor svih ljubitelje Helo Kiti.

helloktty_kuća

 

Dom Hobita

Knjiga ali i film o trilogiji ,,Gospodar prstenova“ je mnoge opčinila. O tome dovoljno govori rad Simona Dejla. On je uz pomoć člana porodice za četiri meseca napravio potpuno useljivu kuću u stilu Hobita. Cena izgradnje je koštala 3.000 funti.

hobit,kuća,filmUP! – Do neba!

UP! House

,,Do neba“ je animirani film iz 2009. godine na sto u Piksarovom studiju. Proglašen je za najbolji animirani film na svečanoj dodeli nagrada Eni u Los Anđelesu.

,,Do neba“ (engl. UP!) je defintivno jedan od najboljih animiranih crtaća koje sam pogledao. Radnja crtanog filma govori o dekici koji je maštao još kao dečak da proputuje ceo svet. Odlična animacija i još bolja priča su obeležili ovu avanturu.
Nadaleko poznata fondacija ,,Zamisli Želju“ (engl. Make a Wish) je po želji obolele devojčice napravila kuću iz gore pomenutog crtanog filma. Izrađena je indentično kao u crtanom filmu. Nažalost bez balona sa helijumom. Površina kuće je 260 m², tržišna cena nekretnine je 399.000 dolara.

Miloš Miladinović
Student sam menadžmenta, blogujem od 2009. godine o raznoraznim stvarima, mada mi je inspiracija uglavnom ekonomska, socijalna situacija u mom okruženju. Korisnik Ubuntu operativnog sistema.
Categories: Iz našeg ugla