Izvor:B92

Toronto — Potez centralne banke Kanade o obaranju REPO stope na 0,75% sa prethodnih 1,0% bi, prema ocenama analitičara, mogao doprineti naduvavanju tržišta nekretnina.

Takođe, to bi obnovilo bojazni od stvaranja mehura u tom sektoru.
Cene nekretnina u Kanadi su od sredine 2009. porasle u proseku za 36,8 odsto, a prosečna cena stambenih objekata je u protekloj deceniji gotovo udvostručena.
Centralna banka Kanade je prošlog meseca saopštila da je tržište nekretnina precenjeno i to za čak 30 odsto, prenosi Rojters.
Međutim, zabrinutost zbog efekata nižih cena nafte, koje su u samo šest meseci „skliznule“ za gotovo polovinu, doprinela je juče narastanju straha od stvaranja mehura na tržištu nekretnina, zbog čega je Banka Kanade odlučila da snizi REPO stopu. Energetski sektor čini oko 11 odsto celokupnog BDP-a Kanade, i oko jedan odsto kanadskog izvoza, prema podacima iz 2013. godine.

www.bangkokpost.com

www.bangkokpost.com

Kanadsko tržište nekretnina je pauziralo u 2009. godini, ali nije doživelo kolaps kao tržište u SAD.

Kako ocenjuje Rojters, postoje značajne razlike između tržišta nekretnina u Kanadi i SAD, gde je pucanje mehura nekretnina počelo u 2007. godini, izazivajući najveću ekonomsku krizu od Velike depresije iz 30-ih godina 20. veka.
Kanada ima strože standarde kreditiranja, ali i zdravije banke koje u svojim portfolijima imaju hipotekarne kredite, ali i visoke provizije koje obeshrabruju kupovinu i prodaju nekretnina zarad ostvarivanja profita.

„U uslovima relativno povišenog duga, sniženje kamatnih stopa i ‘dodavanje ulja na vatru’ nije bas najbolje rešenje za ovu situaciju“, izjavio je visoki ekonomista iz investicione banke „CIBC Vorld markets“, Bendžamin Tal.

„Rezanje kamatnih stopa će imati direktan efekat na tražnju hipotekarnih kredita, zbog čega će se ljudi okrenuti bankarskim proizvodima sa varijabilnim stopama, umesto proizvodima sa fiksnim kamatnim stopama“, izjavio je predsednik jedne kanadske brokerske kuće, DŽejms Lerd.

Miloš Miladinović
Student sam menadžmenta, blogujem od 2009. godine o raznoraznim stvarima, mada mi je inspiracija uglavnom ekonomska, socijalna situacija u mom okruženju. Korisnik Ubuntu operativnog sistema.
Categories: Vesti